Skip to content

Piaţa Universităţii, 22 August 2012. Scurtă cronică de seară…

22 august 2012

Autor: Cristian Botez

Fotografii: Cristian Botez

După fotografiile pe care le-am făcut ieri în  Piaţa Universităţii, publicate, ieri pe Facebook, pe pagina mea, am fost critcat şi acuzat, de unii prieteni, de subiectivism şi… prea multă ironie faţă de cei fotografiaţi, protestari –simpatizanţi USL şi adversari ai lui Traian Băsescu.

Cu ceva mai mult obiectivism, am descins ieri seara, 22 August, în jurul orei 21.00, în acelaşi loc, înarmat cu acelaşi Nikon D90, prieten de care nu mă despart niciodată. Iată ce am consemnat.

Bulevardul, aşa cum deja ştie toată lumea, era deja ocupat de mulţime (e vorba de Blvd. Nicolae Bălcescu! Nu „Magheru”,cum am văzut  pe la teveuri!!!). În jur de 300 de oameni, în stradă,  şi alte câteva zeci, pe margine, de-o parte şi de-a alta a bulevardului. Aceleaşi personaje pitoreşti, care populează şi animă, de câteva luni, spaţiul din faţa Teatrului Naţional, plus alte câteva zeci de persoane, cu siguranţă (bănuiesc), bine motivate, adversare ale lui Traian Băsescu.

Nu mai evoc scandările – cele mai multe preluări din repertoriul mişcărilor de stradă din anii 90, când cel vizat de proteste era Ion Iliescu.

Nu au fost incidente. M-a surprins, însă, faptul că gardurile, care delimitau şantierul de renovare a pavajului de lângă Universitate, lipseau, fără semne de vandalism.

În jurul orei 21.45, un incident agită masele. O femeie, o tânără, leşină. Trec minute bune până cei din jur realizează că este vorba de o criză de epilepsie. Mă strecor pe sub camerele tv şi pe sub aparatele fotoreporterilor. Trag cadru după cadru, dar în acelaşi timp, încerc să ajut. „Apăsaţi cu putere la baza unghiei degetului mare de la mână!” (procedeu de urgenţă în astfel de cazuri). În 15 minute vine o ambulanţă şi tânăra suferindă este evacuată.

Protestele, scandările continuă. Sub supravegherea jandarmilor, care au înconjurat, de ore bune, zona. Mai mult ca sigur nu există riscul  unor violenţe. Faţă de mişcările din ianuarie, lipsesc grupările violente formate din ultraşii galeriilor de fotbal şi ţiganii din zona Călăraşilor şi Centrul vechi.

Starăbat toată Piaţa, în lung şi în lat, cu aparatul „turat” la maxim. Personaje pitoreşti (cea mai decentă formulă pe care pot să o folosesc), bărbaţi în uniforme încropite, „paramilitare”, aurolaci (scoşi cu forţa din mulţime  de protestatari), o tânără cu fetiţa ei –un îngeraş (vezi fotografia)- purtată pe umeri… Oameni, sentimente, frustrări, ignoranţă…. bună credinţă, cu siguranţă…. manipulare…. confuzie, nebunie, adrenalină… victime… o mare obsesie…

Bucureşti, 22 august, Piaţa Universităţii… Un preşedinte suspendat? Nu! Istorie suspendată… temporar…

Reclame
3 comentarii leave one →
 1. 23 august 2012 12:45 am

  🙂

 2. 23 august 2012 6:56 am

  Reblogged this on Dictatura justitiei.

 3. 23 august 2012 6:58 am

  Cum nu pot să vin în București ca să văd pe viu , au trecut ceva zeci de ani de când dădeam o fugă până acolo, am preluat postarea ta . Mi se pare nepartizană.
  Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: