Sări la conţinut

Revolta in Popesti-Leordeni/Groapa de gunoi din Glina aprinde focul intre locuitorii din doua localitati si autoritatile statului

30 septembrie 2017

Revolta in Popesti-Leordeni

Groapa de gunoi din Glina aprinde focul intre locuitorii din doua localiati si autoritatile statului

Text si fotografii: Cristian Botez

Nerespectarea legislatiei privitoare la functionarea gropilor de gunoi, indolenta autoritatilor locale si frica acestora de a lupta pentru sanatatea oamenilor a caror viata o guverneaza pe plan local, incopetenta sau reaua vointa a Ministerului Mediului, Garzii de Mediu, legaturile suspecte intre ECOREC, firma care administreaza gorpa de gunoi si autoritati, interesele financiare uriase, de zeci de milioane de Euro, vag deslusite, au provocat un adevarat razboi intre locuitorii din Popesti-Leordeni si cei din Glina cu institutiile statului.

Joi, 28 Septembrie, in casa parohiala a bisericii catolice din Popesti-Leordeni a avut o confruntare deschisa intre o parte a locuitorilor revoltati de raul provocat comunitatii de tot ceea ce presupune existenta si functionarea gropii de gunoi si reprezentanti ai autoritatilor. Prefectul judetului Ilfov, Cristian Ghincea, seful cabinetului presedintelui Consiliului judetean Ilfov, Irinel Scriosteanu, Corina Blanaru, director ECOREC, firma care detine groapa de gunoi, Petre Iacob, primarul din Popesti-Leordeni, toti laolalta, au trebuit sa infrunte furia locuitorilor prezenti, peste o suta, la numar, barbati, femei, copii, tineri, varstnici.

“Ce faceti cu noi?” Murim pe capete!”. “Ne imblonavim!” “Veniti spre seara tarziu si miezul noptii, cand se descarca hoituri! Spuneti ca miroase urat. Nu! Pute, domnilor! Pute a mortaciuni!” “Intrebati preotul! Ingroapa doi-trei oameni pe zi!” “Voi simititi mirosul din masina, spuneti voi! Doua-trei minute! Noi il simtim zi de zi!”. Acestea sunt doar o parte din strigatele de disperare si spaima ale localnicilor.

“Este o Lege care spune ca o groapa de gunoi nu poate exista la mai putin de un kilometru de o asezare umana, de o casa. Noi avem case la 70-80 de metri!”. “Firma care tine groapa ruleaza 24 de milioane de Euro pe an! Primaria din Popesti-Leordeni incaseaza de la ei doar 5.000. Dar sanatatea noastra, a copiilor nostril nu are pret!” “Rusine!”.

Fata in fata cu localnicii, reprezentantii autoritatilor si ai ECOREC au dat din colt in colt. Au incercat sa se scuze, sa spuna ca lucrurile se vor schimba. Ca (primarul Petre Iacob a spus) a deschis o actiune in justitie pentru a opri reavizarea de functionarea a gropii de gunoi. Dar oamenii spun ca nu mai au rabdare. Vor referendum. Vor interzicerea functionarii acestei gropi de gunoi care le otraveste corpurile, viata.

“ Avem scoala si gradinita”, a spus un localnic, “la nici o suta de metri de gropa! Copiilor le e frica sa mearga la scoala. Ii ataca toti cainii de la groapa. Si sobolanii! Am cerut sa li se asigure transportul! Degeaba! Cine ia spaga? Al cu este interesul? Vrem sa stim! Se dau bani grei acolo. Cel putin o jumatate de milion de Euro pe an!”. “Ati fost acolo, pe langa groapa?”, mai spune cineva. “Sunt miriapozi. Colcaie. Viermi lungi cat palma! La cateva sute de metri se afla depozite ale rezervelor de stat. Alimente, semnite, cereale. Va dati seama daca toate aceste lighioane patrund acolo ce se intampla?!”

Gabriela Dorojan, director la Agentia Pentru Protectia Mediului Ilfov a spus ca a fost prevazuta plantarea a mii de arbori pentru a asigurarea unei zone impadurite menite sa asiugre protectia zonelor locuite. “Am plantat 22.000 de puieti”, a declarant reprezentantilor comunitatii. “Da, doamna”, i s-a replicat din sala. “Ati plantat niste paie care s-au uscat, apoi au fost ingropate in pamant! Sa veniti sa va arat unde sunt!” Alta voce: “Ca sa nu mai spunem ca ati pus salcami invazivi, iar Uniunea Europeana a dispus scoaterea lor de peste tot unde sunt in zonele comunitare!”.

Politistii, vreo douazeci la numar, vegheau din spatele salii, dar si afara, in curtea bisericii. Se vedea pe fetele lor crispate ca nu ar fi dorit ca scandalul sa ia amploare. Tensiunea era insa mare. Au fost tineri care au infruntat autoritatile si au spus, conturat, ferm, siguri pe ei si cu argumente ce vor, ei si comunitatea, pe care prin cuvant si atitudine, au incercat sa o reprezinte. “Luptam pentru snatatea naostra, a tuturor localnicilor! Luptam pentru viata noastra! Avem parinti, avem copii. Nu ne mai duceti cu presul. Vorbim de doua ore si va pasati problema de la unul la altul! Ne-am saturat! Pana aici!”, a spus, pe deplin revoltat, unul din tinerii locuitori ai orasului.

Intrunirea s-a incheiat brusc, fara concluzii clare. Doar primarul Petre Iacob a promis, in fata tuturor, ca la prima sedinta din primarie va propune solutia referendumului privind interzicerea functionarii gropii de gunoi, care a adus suefrinta, durere si indignare locuitorilor din zona.

2 comentarii leave one →
  1. Corsicanu permalink
    8 octombrie 2017 7:37 pm

    Tu ești marele ziarist de investigații cu 24 de ani de activitate? In cazul asta sa-ti fie rușine pentru ce ai scris!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: